Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Akropolis IF

Följ

Akropolis IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Akropolis IF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Akropolis IF
Adress Box 1129
Postadress 16422 Kista
Telefon 070-2304605
E-post kansli@akropolisif.com
Orgnr 802407-6179
Swish 1234060372
Kontonr BG: 5507-3605
Öppettider Måndag - Fredag 09:00-18:00 Tisdag 09:00-20:00 Lördag - Söndag 09:00 - 16:00

Om Akropolis IF

Akropolis är en fem decennier gammal förening och fortsätter arbetet med att fostra framtidens fotbollsspelare. Med rötterna i 1960-talet, är föreningens långa historia fylld av roliga, spännande och glädjefyllda stunder. Idag är Akropolis en organisation med både ett herrlag och en växande ungdomsverksamhet.

I Akropolis finns en stark klubbkänsla som byggts upp genom respekt till det arbete och de insatser som ledare, medlemmar, spelare och supportrar bidragit med i över fyra decennier. Föreningens position i dagens fotbollsfär är resultatet av detta arbete.

Som spelare i Akropolis är man stolt över föreningen och agerar som en förebild på och vid sidan av planen. Insatser från styrelsemedlemmar, spelare, tränare, ledare och supportrar gör det möjligt för vår förening att leva, växa och nå nya framgångar. Utan alla dessa insatser som sker i det tysta vardagsarbetet, skulle vår förening inte finnas i dag. Akropolis IF har funnits i femtio år och spelar 2018 i Division 1 Norra, det är något att vara stolt över!

Varje förening har sin egna historia, låt oss fortsätta skriva vår tillsammans!

Det allra första seriespelet för Akropolis IF påbörjades med basket hösten 1968, fotbollen dröjde till kommande vår 1969. Det skulle dröja ytterligare sex år innan föreningens ungdomsverksamhet startade och de första stegen togs 1975. Vår blåvita förening hade under en period över trettiofem lag med pojkar och flickor från juniorer till seniorer i tre lagsporter, nämligen basket, fotboll och volleyboll.

Åren mellan 1975 och 1980 var riktigt framgångsrika för fotbollsseniorerna då de lyckades avancera fyra divisioner och nådde det nationella seriespelet. Som första så kallade invandrarlag att nå Division 4 i dåvarande seriesystem, fick klubben stor uppmärksamhet i riksmedia och närmare tvåtusen åskådare närvarade vid den sista och avgörande matchen innan avancemang.

1987 blir ett händelserikt år, fotbollslaget nådde en tidigare oöverträffad framgång och avancerade till Division 3 och det var samma år som föreningen Akropol BBK startade sin verksamhet av ett antal ledare från Akropolis basketsektion. Fotbollslaget, som nu var föreningens enda gren, återtog 1999 en plats i Division 3 som tyvärr blev ett kort återseende då man förpassades tillbaka till Division 4 redan efter en säsong.

Säsongen 2004 avancerade föreningens herrar återigen till Division 3 och det lyckades man så sent som i den näst sista omgången. Året efter klarade Akropolis Division 3-kontraktet med ett enda måls marginal insparkat i den sista matchminuten mot IFK Österåker! Säsongen därpå, 2006, avslutades med ännu mera spänning då herrarna efter en andraplats i serien tog sig igenom två kvalomgångar som innehöll både avgörande övertidsmål (Bollnäs på bortaplan) och en rafflande straffsparksläggning (mot Älvsjö AIK, också på bortaplan) för avancemang till Division 2.

Mellan 2007 och 2010 placerade sig herrlaget två gånger på femte respektive tredje plats, krönt med en fantastisk serieseger med sju poängs marginal 2010. Parallellt med seniorverksamheten har under dessa år även en framgångsrik ungdomsverksamhet byggts upp med lag i samtliga årskullar mellan 2000 till 2005 samt en knatteskola för de yngsta.

2010 har blivit en riktig milstolpe i föreningen. Det är året då vårt herrlag för första gången i historien avancerat till Division 1, en bedrift som vi anser är det absolut största… fram till nästa. Herrarna lyckades, förutom att vinna serien Division 2 södra Svealand, med att säkra det historiska avancemanget tre hela omgångar innan sista matchen då en stor fest anordnades på vår hemmaplan i Akalla.

Säsongen 2015 återvände herrlaget till division 1 efter att året innan vinna division 2 i överlägsen stil. Som nykomling lyckades man överraska allt o alla o hamnade på en 2:a plats i serien vilket ledde till superettan kval. Där föll man mot IK Frej efter två mycket jämna matcher. Denna bedrift återupptogs under den föregående säsongen då man återigen ställdes mot IK Frej för kvalspel till Superettan. Efter två oavgjorda kvalmatcher så lyckades IK Frej hålla sig kvar i Superettan efter fler gjorda mål på bortaplan.

Efter att föreningen varit ett topplag i Division 1 dom senaste åren, så skulle året 2019 blir det då laget skulle stå som seriesegrare efter 75 av 90 poäng. Nu väntar spel i superettan 2020.

Den 15:e juni 2020, en varm sommardag i en match mot Dalkurd FF tog vi våra första steg på svensk elitnivå. En dag som för alltid kommer finnas nedskrivet i Akropolis IF historieböcker. Därefter följde en rad resultat som skulle skapa rubriker runt om i fotbollssverige. Genom en ramstarkt defensiv och en giftig offensiv lyckade Akropolis IF ta skalper mot de bästa lagen. Vem mins inte matchen på Örjans vall mot Hamlstad BK för att ta ett exempel. Året kröntes med att laget för första gången kvalade in till Svenska Cupens gruppspel innan kronan föll på plats när Akropolis IF befäste och slutade på en 5:e plats i Superettan.